General

Presentació el llibre “Anar de debò” de Borja de Riquer

Dissabte 19 de novembre, 18.30 h es presentarà a la Casa Irla el llibre “Anar de debò” de Borja de Riquer.

Borja de Riquer i Permanyer (Barcelona, 1945)

Fa cinc anys que els catalans vivim una situació política tan excepcional com inesperada: ens trobem davant d’una cruïlla històrica de gran transcendència. L’anàlisi històrica pot ajudar a comprendre els orígens i la natura d’aquest llarg enfrontament entre la ciutadania catalana i les institucions polítiques. Anar de debò: els catalans i Espanya reuneix escrits del professor Borja de Riquer publicats durant una dècada.

D’una banda estudien etapes històriques dels segles xix i xx, que, a grans trets, se centren en l’anàlisi del lloc i del paper dels catalans en la política espanyola contemporània, i en el sorgiment i l’actuació del moviment catalanista. De l’altra analitzen situacions del temps present, del segle xxi, a través d’articles publicats a la premsa. L’historiador Borja de Riquer tracta en aquest llibre el nacionalisme català, un moviment polític que té el seu origen en la relació entre Espanya i Catalunya en els segles xix i xx i que, avui en dia, és el principal tema de debat historiogràfic i polític.

«Espero que el conjunt d’aquests textos serveixi als lectors per disposar de més elements d’informació amb què assolir una millor comprensió del que ha passat a Catalunya i com hem arribat on som.»